Skrivtipset

Askänkor och fotspårsturister

De nya orden som väller in i vårt språk säger mycket om hur vi lever. Ny teknik ligger bakom de flesta nyord, men även händelser i omvärlden. Moderna livsvillkor som ökat kontorsarbete, osäkra anställningar, resande och storstadsliv sätter sin prägel. Och mitt i allt detta måste vi hantera mötet med varandra.

En av årets stora händelser i omvärlden var tveklöst den arabiska våren (situation som inger hopp om demokrati i arabiska diktaturer). Startskottet var jasminrevolutionen (den fredliga revolution som ägde rum i Tunisien), varpå jasminmöten (fredligt protestmöte) kunde äga rum på olika platser i världen. De av oss som var ute och reste kom hem med ac-snuva (snuva till följd av luftkonditionering). Väl hemma käkade vi allt oftare dumpling (fyllt degknyte) och i tidningarna kunde man läsa om slöjböter (böter för att man bär slöja) i Frankrike.

Säkerhet och kontroll

Vi månar mycket om vår personliga säkerhet.Vi kan köpa en ny bil med döda vinkelnvarnare (sensorer på stötfångare som fångar upp rörelse i den döda vinkeln) och åker vi motorcykel kan vi skaffa oss en airbaghjälm eller airbagjacka (hjälm och jacka som blåses upp vid olycka).

Påfallande många nyord handlar om kontroll. Under semestern tipsar myndigheter om kondom via myndighetsappen (app från en myndighet), polisen kontrollerar om vi är drogpåverkade med en knarkometer (apparat som kan upptäcka spår av droger) vilket kan leda till att man blir lobad (polisen ingriper enligt lagen om omhändertagande av berusade personer). Eleverna på högstadiet får lämna in sina mobiler på skolans mobildagis (kollektiv förvaring av mobiler när de inte används) och på stan överväger man att sätta in tonårsskrämmor (apparater som sänder ut ett högt ljud som bara yngre uppfattar) mot ungdomshuliganer i storstäder. På internet blir det vanligare med trollfilter (åtgärder för att förhindra osakliga och hatiska debattinlägg från personer som kallas troll).

Trygga och otrygga anställningar

All tid vi tillbringar på jobbetpräglar oss förstås. De som har en trygg anställning kanske går på knytkonferens (konferens där man inte planlagt schemat från början, utan där deltagarna bidrar var och en med sitt, som på ett knytkalas) och hämtar kaffet i en kapselbryggare (espressobryggare där kaffepulvret ligger i kapslar). De kan vavva (vara hemma från jobbet med en nyfödd valp) eller vobba (jobba lite samtidigt som man är hemma och tar hand om ett sjukt barn). Och när det blir riktigt skoj kan de ha ett post-it-krig (tävling där företag utmanar varandra i utsmyckning av fönster med post-it-lappar).

De mindre lyckligt lottade kanske har gått miste om anställningen på grund av missmatchning (bristande överensstämmelse mellan arbetssökandes kompetens och arbetsgivarnas krav). Eller så får de en otryggare tillvaro genom ofasta jobb (icke-fast anställning) eller fastlans (frilans knuten till en viss arbetsplats).

Gillar och gillar inte

Nya ord som andas attityder är spännande. Idag är det fint att vara framåtlutad (intensiv, energisk, företagsam). På samma sätt talar vissa varmt om den nya tasigförsamheten (förmågan att ta sig för något, entreprenörsanda). Ett positivt uttryck är också surdegsfaktorn (männens ökade intresse för surdegsbröd) som betecknar männens framryckning i köket, och nysare (person som sprider nyheter och tips vidare) kan vara riktigt användbara om man söker nytt jobb. Den gamla föraktade curlingföräldern är ute, på ingång är flipperförälder (förälder som vågar låta barnen klara sig själva).

Mer märkliga är beteenden som uggling (sätta sig på huk på en offentlig plats och likna en uggla) och plankning (lägga sig platt ner, gärna på något farligt ställe). Riktigt illa tycker vi om fulparkerare (personer som felparkerar extra grovt), åsiktstalibaner (personer som bara tillåter en enda åsikt i en fråga), möpare (militärt överintresserade personer) och foliehattar (personer som är rädda för en inbillad fara). För att inte tala om alla med attitydinkontinens (oförmåga att hålla inne med vad man tycker).

Det finns såklart många fler nyord som berättar ännu mer om hur vi levde 2011. Gå in på Språkrådets webbplats och läs hela nyordslistan. Och rapportera gärna egna nyord till 2012 års lista!

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare