Skrivtipset

Den mest populäre politikern

Den mest populäre politikern heter Bengt Germundsson. I alla fall om man får tro Smålandsposten. Men hur hade det varit om Bengt var kvinna – hade hon då varit den mest populäre eller den mest populära?

När ett adjektiv beskriver en man får det oftast e-böjning: den svenske kungen och den damallsvenske fotbollstränaren.

Ledigare med a

Men i många delar av Sverige där man böjer de flesta adjektiv med -a i talspråket, slår a-formen igenom även i skriftspråket. I Stockholmstidningar kan man därför ofta få läsa om den populära fotbollstränaren och den sexfällda politikern. Många uppfattar också a-formen som lite ledigare än e-formen.

Oftast a-böjning för kvinnor

När adjektivet däremot beskriver en kvinna får det a-böjning: den magnifika Robyn och den nya statschefen (kronprinsessan Victoria). Men ibland kan man läsa oväntade beskrivningar av kvinnor som den nye EU-ministern Birgitta Ohlsson eller den förste kvinnlige ordföranden Karren Brady. Det uppfattar många – men inte alla – som konstigt.

När könet inte spelar roll

Ibland är det ointressant om personen man skriver om är kvinna eller man. Då böjer vi adjektiven lite olika, även om e-formen är vanligast. Den genomsnittlige svensken ger till exempel åtta gånger så många träffar på Google som den genomsnittliga svensken. Samtidigt är formuleringar som den vanliga medborgaren mycket vanliga.

Skillnaderna handlar mer om stil än innehåll

Vi skriver alltså en salig blandning av e- och a-former på adjektiven. Oftast har varianterna ingen betydelse för innehållet, men desto större betydelse för stilen och tonen. Många tycket till exempel att min yngsta bror känns trevligare och mindre formellt än min yngste bror. Andra ser regionala skillnader där skribenten från Göteborg skriver lille gubben medan skribenten från Stockholm skriver lilla gubben. Ytterligare några läser in olika inställning till jämställdhet mellan könen, där a-formen är mer neutral och e-formen ger ett onödigt uttryck för könskillnader.

Kanske skulle vi prova att ta bort e-formen helt och hållet. Prova en vecka och se om det fungerar. Hör sedan av dig till mig!

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare