Har du funderat över det här med hur vi hälsar? Har du märkt att Ni blir allt vanligare och att du oftare blir tilltalad med förnamn av folk du inte känner? Många är osäkra på vilket tilltalsord som är det bästa. Allra osäkrast är medelålders visar en ny undersökning.
Äldre föredrar du och uppfattar Ni som negativt och nedlåtande. De minns det gamla titelsamhället med dess statushierarki, och tycker att du-reformen var en befrielse. Unga föredrar också du, eftersom de inte har erfarenhet av något annat. Däremot blir de inte upprörda om de blir tilltalade med Ni, utan utgår från att den som använder Ni vill vara artig.
Medelålders är osäkra
Medelålders tvekar ofta mellan du och Ni, förmodligen för att de har vuxit upp under 50- och 60-talet då det gamla hierarkiska tilltalssystemet var i gungning. Många är medvetna om att Ni både kan uttrycka artighet men också nedlåtenhet. Vilket ytterligare spär på beslutsångesten.
Service-niandet
Sammanhanget har betydelse för vilket tilltalsord vi väljer. Niandet är vanligare i butiker och på restauranger än på gatan eller i bekantskapskretsen. Det är också bland försäljare och affärskontakter som det blir allt vanligare att man tilltalar varandra med förnamnet. Detta är ingen tillfällighet. Genom att använda du och förnamn ger försäljarna en illusion av att de står dig nära. Och då blir du på gott humör och får lust att handla.
Det ska bli intressant att de om det nya niandet är en kortvarig trend eller om det är uttryck för att niandet är på väg tillbaka i språket. Framtiden får utvisa. Om du ändå är osäker, följ dessa råd:
- Tilltala gärna dina läsare med du. Det uppskattar de allra flesta av oss.
- Bli inte upprörd om du blir niad, särskilt inte av serviceinriktade ungdomar. De vill bara vara artiga.