För det mesta driver jag en envis kamp mot fikonspråk i alla varianter. Men så här i juletider ger jag upp. Även jag inser fikonspråkets fördelar när hemligheter som barnens julklappar måste avhandlas över köksbordet.
Fikonspråk brukar beteckna ett obegripligt språk som den breda allmänheten inte förstår. Några moderna fikonspråk är hackerslang (gladman, disabla), teknikerslang (kragg, modulo), ungdomsslang (dissa, kredd), kanslisvenska (olägenhet, eljest), juristjargong (lagrum, lagfaren) och läkarspråk (degenerativa förändringar, antidot). De här språken lär man sig inte på en kafferast; det tar år att bygga upp ett ordförråd.
Fikonspråk för hemlighetsfulla
Mycket enklare är det att lära sig det hemliga språk som kallas fikonspråket. Fikonspråket lär komma från skinnarmålet, ett utpräglat fackspråk bland skinnskräddare i Malung. Det sägs att de skapade sitt hemliga språk för att bevara affärshemligheter.
Fika, fimp och fillingar
Ordet fika lär komma från fikonspråket. Fika är bildat av ordet kaffe, eller kaffi som det uttalades på skinnarmålet. Ett annat ord som härstammar från fikonspråket är fimp (från stump). Den fullständiga fikonformen är fimp stukon. Ordet fillingar är också fikonspråk. Fillingar är bildat av ordet kallingar, slang för på kalsonger. Den fullständiga fikonformen är fillingar kakon.
Lär dig tala fikonspråket
Det är lätt att lära sig fikonspråket. Börja med att välja ett ord som du vill fikonisera: soffa. Dela sedan av ordet efter den första vokalen: so ffa. Byt plats på delarna: ffa so. Sätt FI före och KON efter delarna: fiffa sokon. Inte särskilt svårt, eller hur?
Filigajukon filsningarhäkon
Firiamakon Findinsukon, din personliga julrådgivare
P.S. Visste du att det finns två män och fyra kvinnor som har förnamnet Jule? Och att det finns över tvåtusen personer som har efternamnet Frid? D.S.