Snart börjar inspelningarna av tretton nya Wallander-filmer läser jag i morgontidningen. En av de tidigare filmerna baserades på Henning Mankells roman Innan frosten. Men hur är det egentligen med prepositionen där – borde det inte vara Före frosten?
Många är osäkra på om de ska skriva före eller innan framför ett substantiv. Lika osäkra är många på om de ska skriva före eller innan framför en verbfras (före vi åker till fjällen eller innan vi åker till fjällen?).
Förr fanns strikta regler
Förr betraktade man före som en preposition och placerade den självklart före substantiv, som i före frosten eller före påsk. På samma sätt betraktade man innan som en konjunktion, det vill säga som inledare till en bisats, som i innan vi åker till fjällen. Allt annat var fel.
Innan har förvandlats till preposition
I dag har utvecklingen hunnit ikapp den gamla skrivregeln, och gränserna suddats ut. Innan är fortfarande en konjunktion, men har faktiskt också börjar användas som preposition. Därför anses det i dag helt korrekt att skriva innan frosten och innan påsk. På samma sätt är det lika korrekt att skriva påsken innan som påsken före.
Före är ännu inte en konjunktion
Ibland hör och – mer sällan – läser man uttryck som före vi åker till fjällen. Men det är fortfarande ganska ovanligt. Faktum är att det är så ovanligt att språkvården inte rekommenderar den användningen. Den gamla skrivregeln om att före ska betraktas som en preposition och inte en konjunktion gäller alltså fortfarande. Inte heller är det accepterat att skriva före att vi åker till fjällen eller före innan vi åker till fjällen.
Men rätta för all del inte vad folk säger. Som med det mesta i språkvård är det talspråket som banar vägen för de stora förändringarna i skriftspråket. Och det går inte att stoppa utvecklingen när den väl tagit fart. Vem vet, om tio år kanske det anses alldeles korrekt att skriva före vi åker till fjällen. Men till dess gör du bäst i att följa språkvårdens rekommendationer.