Selfie, embrejsa och brexit – som väntat kommer flera av årets nyord från engelskan. Påfallande många är både kreativa och bubblar av upprorslust.
Här kommer några av mina personliga favoriter. Vem har sagt att 2000-talets människa inte är politisk?
Bjudkaffe
När man köper en kaffe till priset av två. Den andra koppen går till någon som inte har råd. Lär vara särskilt populärt i Göteborg.
Funktionell dumhet
Okritiskt förhållningssätt som förbättrar produktiviteten.
En chef skriver: »Funktionell dumhet innebär att man är kompetent och gör sitt jobb som man ska, men utan att kritiskt reflektera över om det är meningsfullt eller samhällsnyttigt. Medarbetarna ställer inga kritiska frågor om varför man ska följa modenycker och annat oreflekterat som företagsledningar gärna ägnar sig åt. Funktionell dumhet kan också innebära att man köper flummigt visionsprat och tar det på allvar.«
Klicktivism
Aktivism som yttrar sig i att skriva under upprop på webbplatser, klicka »gilla« på Facebook och liknande.
Kjolprotest
Protest mot att arbetsgivare inte tillåter kortbyxor på jobbet, där män i stället klär sig i kjol i sommarhettan.
Nagelprotest
Protest som uttrycks genom att man målar naglarna i symbolisk färg. Mest känd blev Emma Green Tregaros regnbågsfärgade nagelprotest mot Rysslands hårda anti gay-lagar.
Nätvandra
När vuxna söker upp unga på nätet för att kunna ge stöd.
Läraren Pia Widegren i Motala berättar för Dagens Nyheter: »Som lärare är det självklart att man ska finnas där eleverna finns.»
Sextremism
Metod för feministisk direkt aktion där kvinnor använder sin sexualiteten för att göra uppror mot det patriarkala systemet. Mest kända är Femen som själva kallar sig en feministisk chocktrupp som förvandlar förtryck till arg och högljudd aktion.
Det finns många fler – och roliga – exempel. Läs hela nyordslistan på Språkrådets webbplats.
Maria Sundin, din personliga språkrådgivare