Skrivtipset

Nu ska vi se sa den blinde

Nu fick jag vatten på mitt kuvert, sa Robert Gustavsson i humorserien Nile City. Som den förvirrade professorn i ordstäv Mick Talbot excellerade han i misslyckade bildspråk. Fenomenet kallas katakres, och är ett enkelt trick att få folk att skratta.

Bildspråk är praktiskt om du vill beskriva något komplicerat eller abstrakt. Det här är en riktig surdeg, säger vi när något problem legat olöst länge. Och man kan riktigt se hur problemet ligger och jäser utan att någon velat ta i den kladdiga degen. Men det gäller att se till att bilderna passar ihop.

Bildkrock

När de inte gör det uppstår katakres (bildkrock). Om man säger att man trivs som fisken i ett hönshus blandar man ihop uttrycken som fisken i vattnet och som tuppen i ett hönshus. För att inte tala om vad man rör ihop om man säger att projektet varit som en morot hela sommaren, men nu är det släckt.

Konkret och abstrakt

Katakreser är vanliga i retoriska texter och i sportsammanhang. Ofta ser man en annan typ av katakres, där den ursprungliga konkreta betydelsen krockar med den abstrakta. Om en sportjournalist skriver att den nya bandybanan läggs på is och bara menar att bandybanan – som förstås är av is – skjuts på framtiden blir läsarna förvirrade. Ibland blir effekten rent komisk, som när Lena Ackebos hälsorådgivare meddelar att en god avföring är bästa huvudkudden.

Komisk effekt

Katakreser är bäst när man vill vara rolig. Det roliga uppstår i den oväntade förvrängningen av ursprungsbetydelsen. Här är några exempel: Bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna och Bakom varje framgångsrik kvinna finns ofta en stor hög med smutstvätt (Bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna) och Den som väntar på något, väntar alltid för länge eller Den som väntar på någon som gått behöver inte vänta längre (Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge).

Störst problem ger ofrivilliga katakreser, särskilt om sammanhanget är allvarligt. De är tyvärr både lätta att göra sig skyldig till och svåra att upptäcka. Bäst är att alltid låta en kollega läsa din text. Förhoppningsvis kan kollegan rätta till de ofrivilliga katakreserna – och skratta åt de avsiktliga.

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare