Skrivtipset

Nyheter 2011

Näringsdepartementet utvecklar sina pm

2011-12-06

Promemoriorna till den politiska ledningen i Regeringskansliet har hög kvalitet. Men de kan bli ännu bättre. Under två dagar arbetade skribenterna på enheten för regional tillväxt på Näringsdepartementet med att förbättra språk och struktur i sina texter. Statssekreterarens önskemål var utgångspunkten: kortfattat, tydligt och med framhävt budskap.

Skriftliga omdömen i Gävle

2011-11-30

Hörsalen på högskolan i Gävle var fullsatt och lärarna som deltog hade många åsikter om hur de skriftliga omdömena kan bli bättre. Lite trötta var många så här mot slutet av terminen, men engagemanget var det inte fel på.

Skriftliga omdömen i Umeå

2011-11-29

Ännu större blev engagemanget i Umeå än sist. Drygt fyrtio lärare från olika stadier samlades i Kulturhuset i centrala Umeå för att diskutera skriftliga omdömen.

Finansinspektionen vässar språket

2011-10-26

”Denna kurs var helt lysande bra!” Skribenterna vid Finansinspektionen lärde sig mycket under två intensiva heldagar om språk och skrivande. Under hösten har Textfixarna en serie skrivkurser för handläggarna.

Miljödepartementet tränar webbpennan/h4>

2011-10-19

”Tack för bra kurstillfälle!” Webbskribenterna vid Miljödepartementet var nöjda med miniseminarierna om rubriker, ingresser och minireportage för webben.

SCB satsar på klarspråk på webben

2011-10-05

Statistiska centralbyrån fortsätter sin utbildningsinsats för att få enklare och tydligare texter på webben. Senast ut är skribenterna på AKU (arbetskraftsundersökningarna). De firar 50 år i år och tar samtidigt ett nytt grepp om sina pressmeddelanden. Textfixarna var där och utbildade.

Nytt ramavtal med Myndigheten för yrkeshögskolan

2011-09-20

Textfixarna har vunnit upphandlingen om språkstödstjänster för Myndigheten för yrkeshögskolan. Språkliga riktlinjer, utbildningar och språkgranskningar väntar. Vi tackar för förtroendet!

Vassare webb i Danderyd

2011-09-16

Webbredaktörerna i Danderyd vässade pennan och arbetade med texterna på Tekniska kontorets webb. Kortare, tydligare, mer välstrukturerat – och med en personlig ton.

Rapportkurs på Skolverket

2011-09-15

Tack för en rolig kurs! sa kursdeltagarna på Skolverket efter att ha arbetat med sina rapporter under en hel dag. Mottagaranpassning, struktur och språk stod på dagordningen – och diskussionerna blev livliga.

Workshop om skriftliga omdömen i Vännäs

2011-09-13

Under en hel dag deltog alla lärare i Vännäs kommun i en workshop om skriftliga omdömen. Lärarna diskuterade engagerat och tränade sig i att skriva riktigt bra skriftliga omdömen.

Textfixarna vinner upphandling på Arbetsmiljöverket

2011-08-29

Textfixarna har vunnit Arbetsmiljöverkets upphandling av utbildningstjänster om föreskrifter. Under hösten kommer vi att köra en serie utbildningar för skribenter som vill skriva lättlästa föreskrifter. Vi ser fram emot uppdraget!

Skriftliga omdömen på Kristinaskolan i Härnösand

2011-08-17

På höstterminens första vecka samlades hela skolans personal för att diskutera hur de skriftliga omdömena kan bli bättre. Engagemanget var stort och skolan bjöd in Maria Sundin till våren för en fortsättning. Under hösten ska alla lärare läsa boken Klarspråk i skriftliga omdömen och delta i en studiecirkel. I vår ska vi diskutera hur lärarnas egna omdömen har utvecklats. Spännande tycker vi!

Skriftliga omdömen i Bergs kommun

2011-05-31

Alla lärare och skolledare i Bergs kommun vid vackra Storsjön i Jämtland lyssnade på Maria Sundins föredrag om skriftliga omdömen. Detta trots att alla terminens omdömen är färdigskrivna och terminen snart är slut! Vi var överens om hur viktiga omdömena är i skolan – men också att de är svåra att skriva.

Skriftliga omdömen i Umeå

2011-05-19

Ett tjugotal lärare samlades i Östra gymnasiet och lyssnade på föreläsningen om skriftliga ömdömen. Det blev livliga diskussioner, många frågor och praktiska tips.

Skriftliga omdömen i Stockholm

2011-05-19

Hundra lärare hade tagit sig till Åsö gymnasium för att lyssna på föreläsningen om skriftliga omdömen. Intresset var stort och frågorna många. Många ville starta en studiecirkel i arbetslaget.

Skriftliga omdömen i Kalmar

2011-05-12

I Kalmar träffades ett fyrtiotal lärare för att diskutera skriftliga omdömen. Några frågetecken rätades ut, flera frågor formulerades och många blev intresserade av att börja använda matriser.

Nå ut med information på Kulturskolan

2011-05-11

”Tack för kursen Nå ut med information i Katrinholm förra veckan! Det vara kanonbra och du hade gjort ett så bra förarbete med de konkreta exemplen. Det är ju ingen tvekan om hur viktigt det är att skriva på ett bra sätt för att verkligen ”Nå ut med information”. Kursdeltagarna från olika kulturskolor i Sörmland var nöjda.

Ännu mer klarspråk på SCB

2011-05-09

”Tack för igår, det var jätteroligt!” Redaktionen för tidningen Välfärd var nöjda med workshoppen. Vi läste manus och diskuterade hur redaktörsarbetet kan bli bättre och effektivare.

Skriftliga omdömen i Malmö

2011-05-05

Hundra lärare i Malmö lyssnade på vårt föredrag om skriftliga omdömen. Åsikter, frågor, funderingar och goda idéer stöttes och blöttes. Det blev en rolig kväll!

Klarspråk på Svea hovrätt

2011-04-26

Svea hovrätt arbetar med språket i sina domar. Under våren analyserar Textfixarna språk och struktur i femtio domar. Resultatet presenterar vi i en analys och under en föreläsning i höst.

Skriftliga omdömen i Borås

2011-04-14

I Särlaskolans aula i Borås diskuterade ett trettiotal lärare på grundskolan och gymnasiet hur de skriftliga omdömena kan bli både bättre och gå fortare att skriva.

Klarspråk på SCB

2011-04-11

”Jättebra och deltagarna var väldigt nöjda”, sa SCB efter två intensiva seminarier i Örebro. Klarspråk på webben var temat och roliga diskussioner blev det.

Skriftliga omdömen i Linköping

2011-03-31

Både yrkesverksamma lärare och lärarstudenter deltog i diskussionerna om skriftliga omdömen på Linköpings universitet. Roligt att så många studenter kom!

Skriftliga omdömen i Sundsvall

2011-03-22

Nära 100 lärare på olika stadier lyssnade på Maria Sundins föreläsning om skriftliga omdömen i Åkersviks gymnasieskola – från Gävleborg upp till Edsele. En rektor hade åkt 16 mil för att lyssna! Åsikterna var många om hur man kan och bör skriva.

Skriftliga omdömen i Västerås

2011-03-14

Ett trettotal lärare och skolledare träffades på John Bauergymnasiet för att diskutera skriftliga omdömen. Diskussionerna blev både roliga och livliga.

Skriftliga omdömen i Göteborg

2011-03-09

Rekord! Över 130 lärare lyssnade på föreläsningen om skriftliga omdömen på Burgårdens konferensanläggning. Diskussionen blev både spännande och livlig – och lärorik.”Toppenbra arrangemang!”sa LR-ombudet efteråt.

Skriftliga omdömen i Luleå

2011-03-08

Ett fyrtiotal lärare diskuterade skriftliga omdömen i sessionssalen i stadshuset i centrala Luleå.

Skriftliga omdömen i Norrköping

2011-02-15

Cirka trettio lärare lyssnade till föreläsningen om skriftliga omdömen, och diskuterade hur man bäst kan skriva. Att skriva omdömen med kvalitet och på kort tid är målet.

Textfixarna granskade rapporten om mobbning

2011-01-31

Skolverkets rapport Utvärdering av metoder mot mobbning granskades av Mikael Sundin. Rapporten har fått stort genomslag i medierna under den senaste veckan.

Spännande samarbete med Lärarnas riksförbund

2011-01-10

Lärarnas riksförbund inleder ett samarbete med Maria Sundin i vår. Under en serie föreläsningar kommer lärare och andra intresserade få fördjupa sina kunskaper om skriftliga omdömen. Föreläsningarna kommer att spridas ut på olika orter i Sverige.

Finansinspektionen satsar på skrivutbildning

2011-01-07

Textfixarna har vunnit en direktupphandling med Finansinspektionen. Skribenterna kommer att få vässa sitt skrivande under en serie skrivseminarier i vår. Vi ser mycket fram emot samarbetet.