Har du kalsongbadat i vinter? Eller gjort piruetter på plastis? Utan att veta om det har du kanske redan bekantat dig med några nya ord i svenska språket.
Följ med på en guidad tur bland de svenska nyorden.
Kalsongbadare och plastisar
Kalsongbadare (pojkar som badar med sina märkeskalsonger under badbyxorna och ser till att märket syns) har blivit allt fler på senare år. Jag har rynkat pannan åt fenomenet (inte så hygieniskt) tills jag upptäckte kalsongranden över badbyxorna på mina egna söner i somras (ögonbrynen höjdes, pannan fortfarande rynkad). Nu har min lilla dotter tagit upp flugan, och vi funderar på att lansera begreppet trosbadare. Mer positiv är jag till plastisar (syntetiskt framställd is för skridskosport). Med tanke på de nya varma vintrarna kommer de att behövas.
Klimatkompensation och grå vågen
Det nya klimatet har även gett upphov till ordet klimatkompensation (avgift som kompenserar utsläppet av koldioxid från en resa). Resejournalisterna i Dagens Nyheter skriver alltid en rad om hur mycket de har klimatkompenserat resan, för att legitimera reportage från jordklotets mest avlägsna hörn. På samma sätt kan man se fenomenet grå vågen (flyttvåg från landet till stan) där många familjer nu lämnar det stora och billiga huset på landet för att de inte står ut med bilköer, flygpendling och onödiga utsläpp. Kanske inser de också att de vinner tid på att bo i en praktisk liten lägenhet nära jobb, dagis, skola och fritidsaktiviteter. En och annan har säkert insett att trädgårdsarbete är slitigare än vad de glansiga veckomagasinen utlovar.
Hemester och svemester
Även ett aktuellt fenomen som finanskrisen skapar nya livsvillkor – och nya ord. Själv har jag stannat hemma på semestern under julledigheten (hemester) och kommer att stanna kvar i Sverige hela sommaren (svemester). Det är inte bara billigare, utan också bra för miljön att inte flyga. Ett extra plus är att man slipper påtvingad kroppsskanning (ny metod vid säkerhetskontroll inför flygning).
Kuddböcker och gatustickning
Om man stannar hemma kan man i stället ägna sig åt annat än att jaga restauranger och shoppa, till exempel läsa en kuddbok (litterär form där författaren spontant skriver ner tankar och iakttagelser). Just nu läser jag Lars Noréns En dramatikers dagbok. Vet inte om den är en kuddbok, men den är tjock som en soffkudde, full med dagbokstankar och dessutom mycket sympatisk och spännande. Stickning är också avkopplande. Och vill dina vänner inte längre ha fler mjuka paket, kan du alltid börja med gatustickning (utsmyckning i form av en stickning runt en lyktstolpe). Man blir så glad av alla randiga halsdukar som dyker upp i gatumiljön!
När vi ändå är inne på billiga fritidssysselsättningar kan jag tipsa om mobillångfilmer (långfilm inspelad med kameramobil – den första i världen spelades in i Sverige), skynkning (visa att man är för eller emot exempelvis ett bygge genom att hänga ut ett skynke i viss färg utanför sitt fönster) och svenskning (hemmagjord version av filmklassiker). Ur klimatkriser och finanskriser kommer det helt klart något gott.