För 50 år sedan använde vi titlar långt oftare än idag. Det finns ingen anledning att gå tillbaka till det. Titelbruket är kopplat till en gammal samhällssyn där det var viktigt att sortera människor socialt.
Högre samhällsklasser har haft finare titlar (oftast i obestämd form: lektor Stagnelius). Andra har haft enklare titlar (oftast i bestämd form: skomakaren Bengtsson). Kvinnors titlar var alltid i bestämd form, hur högt på den sociala rangskalan de än var – därför heter det prinsessan Madeleine men prins Carl Philip. Att titlar är ovanliga idag kan vi tacka du-reformen på 60-talet för. Inte desto mindre behöver vi ibland veta hur vi ska handskas med titlar.
Titel utan namn
När vi sätter ut titel utan namn använder vi bestämd form: advokaten, rektorn och miljöministern. Några undantag gör vi för familjen: mamma, farfar och moster.
Titel efter namnet
När vi sätter ut titeln efter namnet använder vi obestämd form. Det är vanligt i presentationer och listor: Lena Andersson, författare.
Titel före namnet
När vi sätter ut titeln före namnet blir reglerna mycket krångligare. Här är de fem viktigaste:
- Följ språkkänslan. De flesta har en stark språkkänsla för att det heter prinsessan Leia och prins Valiant – även om vi inte förstår varför det blir så.
- Välj obestämd form när titeln inte har med situationen att göra: Vi hälsade på herr Andersson och hans hund.
- Välj bestämd form när titeln är viktig för situationen: Advokaten Petra Pentillä förhörde vittnet.
- Väl obestämd form när titeln och namnet bildar en enhet: professor Bodil Jönsson, miljöminister Lena Ek.
Det finns många fler regler och alla har flera undantag. För att vara riktigt säker på reglerna måste vi dessutom hålla reda på olika typer av titlar. Och riktigt svårt är det eftersom vi nästan aldrig använder titel i direkt tilltal nuförtiden. Det innebär att vår språkkänsla inte blir så stark. Bättre än att krångla till det för sig är då att hålla sig till de enkla reglerna. De gamla komplicerade kan gott få somna in. Vi vill ändå inte ha tillbaka det gamla titelsjuka samhället.