Skrivtipset

Stockholms stads klimatarbete eller Stockholm stads klimatarbete

Blir Haga kronprinsessans Victoria nya bostad eller kronprinsessan Victorias nya bostad? Och skriver man Stockholms stads klimatarbete eller Stockholm stads klimatarbete? Placeringen av genitiv-s kan ibland bli minst sagt förvirrande.

I svenskan markerar vi i regel ägande genom att placera ett s i slutet av ett substantiv. Vi skriver till exempel kronprinsessans fästman och Stockholms gator. En del vill gärna placera dit en apostrof som i engelska, men det bör vi undvika. I övrigt har de flesta av oss inga större problem med genitiv-s.

Knepigt i långa fraser

Osäkra blir vi däremot när det är fråga om en hel substantivfras, som Sussi och Ali. Var ska s:et hamna – i slutet av frasen eller mitt i? Och om jag skriver Sussi och Alis barn, är det då tydligt att det är fråga om både Sussis och Alis barn, och inte bara Alis? För säkerhets skull kan du skriva ut Sussis och Alis barn, så slipper du problemet.

Skriv om

Att skriva om är annars en bra lösning. Skriv barnen till Sussi och Ali, den nya bostaden för kronprinsessan Victoria och klimatarbetet som Stockholms stad bedriver. Kronprinsessans Victoria nya bostad är ett mycket ålderdomligt sätt att skriva, och betraktas numera som främmande i alla typer av texter. Likaså formuleringar som kammarrättens i Jönköping beslut.

I övrigt tycker jag att det går utmärkt att skriva Stockholms stads klimatarbete. Det blir lite många s, men Stockholms stad är trots allt den fasta beteckningen på en av Sveriges många vackra kommuner. Liksom Helsingborgs stad, Östersunds stad och Sundsvalls stad.

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare