Skrivtipset

Transpondern dagens snackis

Är det mycket prat om transpondrar på jobbet i dag? För att hänga med i de senaste snackisarna (aktuella samtalsämnen) bör du se över ditt ordförråd.

Oavsett om du har ett blåljusyrke (polis eller annan som har blåljus på vid utryckning) eller tillhör glaskulefolket (börsanalytiker) kan det vara dags för en uppdatering.

Mobilmobbning och spim

Mobilblottarna (pratar högt i mobiltelefon på offentliga platser) blir allt färre. I stället har mobilmobbarna (mobbar genom samtal och meddelanden på mobilen) dykt upp. Låt oss hoppas att de drabbas av mobilvirus (virus som drabbar mobiltelefoner) eller spim (spam på MSN eller ICQ) så de får annat att tänka på.

Poddarna blir fiffigare

Poddare (personer som poddar) laddar inte bara ner musik till sina mp3-spelare. De har även blivit ena hejare på poddradio (tjänst som laddar ner radioprogram i datorn eller mp3-spelaren).

Gardinhängare eller tjock-tv?

Mina tonårssöner har hängt framför tjock-tv:n (tv som inte har platt skärm) hela julhelgen. Trots mina uppmuntrande ord om plusjobb (tillfälligt arbete inom offentliga sektorn) eller gardinhängarjobb (hänga gardiner hos äldre) vill de bara se på tv och spela nätpoker (pokerspel via Internet). Suck.

Tack för sudokun

Tack och lov för sudokun! Vi är numera många som njuter av liten stunds avkoppling med detta knepiga sifferspel. Det är vad som behövs nu på årets första vecka.

Det här är några av de ord som ingår i Svenska språknämndens nyordslista. Skicka ett e-brev med egna ordförslag till Svenska språknämnden. Kanske just ditt ord kommer med i nyordslistan 2006!

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare