Skrivtipset

Yalla alla gussar

Vill du hänga med i snacket på fikarasten och förstå vad ungdomarna pratar om på bussen? Svenska språket berikas varje dag av nya ord.

Många ord kommer från jargongen på barer, kontor och skolgårdar. Följ med på en utflykt i det svenska språksamhället – från Stureplan till tonårsrummet.

Blingbling och backslick – inte bara för fashionistas på Stureplan

När fashionistaflickorna (mycket modemedvetna) på Stureplan går på bar beställer de ett glas fräscht(champagne) och prålar med blingblinget (glittriga smycken som visar att man är rik). Pojkarna drar en hand genom backslicket (bakåtkammat hår ofta med en lock i nacken). Frisyren kallas också mer vanvördigt för kotlettfrilla.

Hur många datalektiker finns det på kontoret?

På kontoret pratas det om datalektiker (kolleger som inte lyckas lära sig att använda datorer eller internet) och backflyt när det går riktigt dåligt. Ännu inte färdiga rapporter kallas bruttoprodukter medan de färdiga kallas nettoprodukter.

Curlingföräldrar dricker vuxenvälling

Medelålders är väl bekanta med begrepp som curlingförälder (förälder som sopar bort alla svårigheter för barnen), bloggar (dagbok på internet) och vuxenvälling (kaffelatte).

Yalla alla gussar

Våra tonåringar mms:ar (sms kombinerat med bilder i mobil) och pratar shobresvenska (svenska med många inslag av ord från olika invandrarspråk), som abou (kolla!), yalla (skynda!) och guss (tjej).

Det här är bara ett axplock av alla ord som väller in i språket varje dag. De är konkreta bevis för att svenskan är ett rikt och ständigt växande språk. Bidra gärna med egna nyord genom att skicka ett e-brev till Svenska språknämnden.

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare