Skrivtipset

Är skyddsombudet sjukt eller sjuk?

»Sonen gjorde illa sig på sommarjobbet, men när han skulle kontakta skyddsombudet var det sjukt. Det hade blivit smittat under semestern.« Det där lät ärligt talat inte riktigt klokt. Visserligen är det grammatiskt korrekt, men kan man skriva så om en människa?

De flesta t-ord (som man kan sätta ordet ett framför) betecknar saker, inte människor. Särskilt ovanligt är det med t-ord bland ord som betecknar personer, till exempel yrken. Därför förknippar vi t-ord med något icke-mänskligt – och drar oss för att böja dem när det handlar om personer. Vi skriver hellre att skyddsombudet var sjuk än sjukt.

Betydelse går före grammatik

När vi undviker t-böjningen innebär det att vi låter betydelsen gå före grammatiken. Det är alltså grammatiskt korrekt att skriva att skyddsombudet var sjukt, men vi ryggar för betydelsen – vi vill inte göra skyddsombudet omänsklig.

Enkelt när vi vet kön

Om vi känner till personens kön, blir det lätt. Då skriver vi hon eller han. Problemet uppstår när vi inte känner till könet. Att skriva hon eller han känns ofta klumpigt. Ofta går det bra att gå över till plural eller att skriva den, men inte alltid.

Mitt råd är att du undviker t-böjningen helt och hållet. Skriv att skyddsombudet var sjuk, inte sjukt. Däremot måste du skriva ett sjukt skyddsombud, men det går ju också att formulera om så att du slipper problemet. Skriv gärna hon eller han om du känner till personens kön, men undvik att skriva det.

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare