Skrivtipset

Bland fröbombare och könskonträrer

Att hänga med i samhällsutvecklingen känns självklart för många. Men hur är det med språkutvecklingen? En snabb genomgång av 2009 års tillskott av nyord gör dig till fikarummets vip-person. Redan vid förmiddagsfikat.

De chefer som sluppit chefsnappning (anställda låser in sin chef för att förhindra nedläggning av arbetsplatsen) har under året fått se sin personal både sprita (använda handsprit) och kvittra (mikroblogga). Kanske är chefen själv en följare (registrerat sig för att följa just en mikroblogg) som läst kommentarerna om årets mesta samhällsinsats, vaccineringen mot svininfluensan (en felaktig benämning på den nya influensan A H1N1).

Sporta på nytt sätt

Sportar gör många på lediga stunder, till exempel har gågging (gå snabbt) och sitskate (kälke med skridskomedar) fått många utövare. Norsk karaoke är en ny gren där bara utövaren hör musiken och nynnar med varpå de andra får gissa vilken låt det är. Fröbomba (plantera på offentliga platser utan tillstånd) är något för naturmänniskorna i vår medan mobilromanen (skrivs och läses på mobil) utmanar de mer litterära. Könskonträren utmanar könsfördomarna genom att vara rakt motsatt till vad man förknippar med en man eller en kvinna (t.ex. med ett mansnamn på en kvinna). För övrigt har ordet sporta fått en ny betydelse och innebär att man visar upp kläder (för att stoltsera). Man behöver inte längre vara sportig för att sporta.

Semester med variation

De etablerade nyorden hemester (semester som tillbringas på hemorten) och svemester (semester som tillbringas i Sverige) har fått sällskap av frimester. Det innebär att man är ledig och inte uppkopplad via e-post eller mobil. Den som inte klarar sig utan jobbatmosfären kan alltid titta på en yrkessåpa på teve (tv-program av dokumentär typ där man får följa personer på en viss arbetsplats). Många kopplar av med fiskpedikyr (pedikyr där man låter fiskar gnaga av hudflagor på foten).

Stjärnfamiljen i grindstaden

Väl hemma upptäcker en del att de bor i en grindstad (inhägnat välbärgat område i en stad) och att det är hopplöst långt till laddstolpen (stolpe där man kan ladda elbilen). För många familjer är det en tröst att bli kallad stjärnfamilj (familj som inte behöver motsvara den traditionella kärnfamiljen).

Hoppas att beteckningen även gäller de traditionella familjerna – i alla fall består vår av idel stjärnor!

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare