Skrivtipset

Dels, dels och dels

Dels är ett praktiskt litet ord, men frågetecknen är många. Kan man ha tre dels i en mening? Får man skriva och eller men före dels? Kan man placera dels i olika meningar?

Dels har en ganska formell stil, men är vanligt både i vardagligt skriftspråk och talspråk. Precis som både … och eller för det första … för det andra binder dels … dels ihop meningar och fraser på ett elegant sätt. Men det gäller förstås att hålla sig till reglerna.

Gärna fler

Många tror att man bara får använda två dels. Det stämmer inte. Det går utmärkt att skriva: Den lyckade julaftonen berodde dels på maten, dels på den goda stämningen och dels på den ovanligt lyckade tomten. I meningar som den här går det utmärkt att placera ett och framför det sista dels. Det signalerar att uppräkningen nu är slut. Där kan du variera med uttrycken dels också, dels slutligen, dels till sist eller dels även.

Men minst två

Däremot bör du inte sätta ut och eller men om du bara har två dels i meningen. Sätt i stället ut ett kommatecken. Skriv då: Den lyckade julaftonen berodde dels på maten, dels på den goda stämningen. Du bör inte heller skriva meningen med ett ensamt dels. Undvik: Tomten var dels snäll, men också gammal. Skriv hellre: Tomten var dels snäll, dels gammal.

Dela upp

Det går utmärkt att dela upp uttrycket dels … dels på olika meningar. Till exempel: Tomten var ovanligt lyckad. Dels satt den nya tomtemasken på plats hela tiden. Dels gav den norrländska dialekten en total röstförvrängning.

Försök också måna om symmetrin, dvs. bygg dina fraser så likartat du kan. Det ger texten en tydligare struktur och läsaren får bättre överblick. Undvik: Tomten låste in sig på toaletten. Där fick han dels möjlighet att vara i fred en stund, dels var det lättare att arbeta med julklappsrimmen. Skriv hellre: Tomten låste in sig på toaletten. Där fick han dels möjlighet att vara i fred en stund, dels tid att arbeta med julklappsrimmen.

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare