Skrivtipset

Kulturkoftor och reinfeldtare

Kulturkofta, nyfriskjobb och skajpa – har du svårt att hänga med i snacket på jobbet? Då kan det vara klokt att fylla på ditt ordförråd.

De ord som var nya förra året är inte nya längre. Dags för en uppdatering med 2007 års nyord.

Nyfriskjobb och halvtaktsjobb

Det är lika bra att du förbereder dig för de nya anställningsformerna. Kanske får du kolleger som fått både nyfriskjobb (anställning för långtidssjukskrivna som subventioneras av staten) och halvtaktsjobb (arbetsträningsform där man inte behöver hålla samma arbetstakt som övriga anställda). De gamla plusjobben (jobb i äldreomsorgen för långtidsarbetslösa) kan du glömma – de hörde till den gamla regeringen.

Nystartsjobb och instegsjobb

Den nya regeringen införde däremot nystartsjobb (arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgiften för nyanställda som varit långtidsarbetslösa). Förra året införde de också instegsjobben (subventionerad anställning för asylsökande och kvotflyktingar). Kanske har du rent av en kollega med blåkort (tillstånd för person utanför EU att arbeta inom EU-området).

Kulturkoftor bär inte foppatoffel

Har du några kulturkoftor (kulturellt engagerade kulturkonsumenter) bland kollegerna? Då har du säkert märkt att de ofta bär kofta, men sällan foppatoffel (plastsko, döpt efter Peter »Foppa« Forsberg). Om det händer sker det på lantstället – absolut inte på jobbet.

Spelnyktra satsar på rallylydnad

Dina spelnyktra (som blivit fria från spelberoende) kolleger måste skaffa sig nya fritidsintressen nu när de övergivit sudokun och nätpokern. Många satsar på rallylydnad (hundsport där hunden ska klara hindren på en bana på kommando från husse eller matte). Andra skryter om att de kan zorra på innebandyträningen (balansera bollen på klubban under vridningar och vändningar med klubban, lika skickligt som när Zorro fäktas).

Klimatmaten och givomater kräver besparingar

Julens givarglädje via givomaterna (kortautomat för välgörenhet) har kanske grävt djupa hål i plånboken. Var ditt nyårslöfte att bli mer klimatsmart, kommer den dyra klimatmaten (mat av varor som är skonsamt producerade med tanke på en hotande klimatförändring) kosta på. Ett sätt att finansiera maten tills priserna blivit humana är att skippa telefonräkningen och börja skajpa (ringa via Internetuppkoppling med programmet Skype). Det är mycket billigare – kostar ingenting.

Näthatare kan alltid göra en reinfeldtare

Alla bloggare som givit uttryck för näthat (hat som uttrycks mot någon på Internet) borde skärpa sig på det nya året. Varför inte bita i det sura äpplet och lägga om kursen. Det har fler gjort förut utan att blinka. Gör en reinfeldtare (omläggning av ett partis politik så att den närmar sig motståndarnas) och se till att du får alla näthatare med dig. Varför inte satsa på nätkärlek i år?

Det här är några av de ord som ingår i Språkrådets nyordslista 2007. Skicka ett e-brev med egna ordförslag till Språkrådet. Kanske just ditt ord kommer med i nyordslistan 2008!

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare