Skrivtipset

Mycket politiker är det

Det är mycket politiker på stan så här i valtider. Eller är det mer korrekt att säga att de är många?

En del substantiv kan vi räkna: bok, papper och sked. De kallas räknebara, kan böjas och användas i flertal. Framför dem kan vi sätta ut ordet många (många böcker), hel, hela, varje, fler och några. Andra går inte att böja i flertal: gräs, ångest och skrivande. Framför de oräknebara kan vi sätta mycket (mycket gräs), all, allt, mer, lite och mindre.

Vissa är både och

Det finns substantiv som både är räknebara och oräknebara. Öl är normalt oräknebart (Öl är gott) men räknebart ibland (Hon drack tre öl). På samma sätt är det med ordet film som normalt är räknebart (Tre svenska filmer har premiär i höst), men oräknebart ibland (Det blev mycket film under Stockholms filmfestival). I den sista meningen menar jag att jag såg många filmer, men det känns mer logiskt att säga mycket film. Antalet är inte viktigt – snarare den stora mängden.

Betydelsen ändras ibland

Räknebara substantiv använder vi när de enskilda delarna är viktiga. Oräknebara substantiv betecknar antingen ett ämne (koppar), en massa (mjöl), ett kollektiv (hjord) eller något abstrakt (kunskap). Individerna kan vi räkna: Femton deltagare kom på kursen. En massa måste vi mäta: Häll i tre deciliter mjöl.

Gränsen flyter

Det är inte alldeles klart vad vi uppfattar som en mängd och vad vi uppfattar som enskilda delar. Det går lika bra att säga Jag fick mycket presenter som Jag fick många presenter. I den första meningen är det mängden presenter som är viktig. I den andra meningen är det de enskilda presenterna som är viktiga.

Därför kan vi ibland beskriva samma sak på olika sätt. Skriver jag Det är mycket politiker på stan är det mängden som är det viktiga. Skriver jag däremot Det är många politiker på stan vill jag lyfta fram individerna. Det är korrekt att skriva både många politiker och mycket politiker, men det blir skillnad i betydelsen.

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare