Skrivtipset

Zlatanera på jobbet

Vill du zlatanera på jobbmötena i vinter? Då ska du se till att vara först med de senaste orden. Häng med på en snabbgenomgång.

Nytt år – nya möjligheter. Vem vill inte kunna passera klämspärrarna i tunnelbanan med bravur eller runda memilerna utan utslagna tänder? Och vad säger du till kollegan som vill henifiera verksamhetsplanen?

Henifiera

Byta ut pronomenen hon och han mot hen. Tidningen Journalisten skriver: I natt lades en »henifierad« kopia av DN.se upp som en replik på Gunilla Herlitz hen-förbud i Dagens Nyheter.

Klämspärr

Inpasseringsspärr med glasskivor som dras isär vid inpassering och kläms ihop för att stänga spärren. Metro skriver: Efter den senaste tidens svidande kritik mot de så kallade klämspärrarna som skadat och klämt resenärer lanserar SL en potentiell lösning.

Kramtjuv

Ficktjuv som kramas för att komma åt offrets fickor. TT skriver: En kramtjuv har gripits i Gävle. Vid fyratiden i lördags morse blev en ung man omkramad av en 22-åring, som försvann med hans plånbok.

Memil

Medelålders man klädd i cykeldräkt av lycra, som cyklar hänsynslöst (förkortning för medelålders man i lycra). Oskarshamnstidningen skriver: Cykling ökar som transportmedel. Men hänsynen till medtrafikanterna minskar och aggressiviteten ökar på det vägutrymme, där olika slag av cyklister ska samsas, inte sällan med gående. I Stockholm finns ett nytt namn på fartdårarna. De kallas memil medelålders män i lycra.

Nomofogi

Fobi mot att inte ständigt vara tillgänglig och uppkopplad mot nätet med mobiltelefonen. Dagens Nyheter skriver: Har du svårt att stänga av mobilen i sommar? Blir du nervös om den laddar ur? Kanske har du drabbats av nomofobi, ett tillstånd som kan framkalla både stress och panikkänsla.

Ogooglebar

Som inte går att hitta på webben med en sökmotor. Hallands Nyheter skriver: En mil, 20 ogooglebara frågor och sex krävande utmaningar. Det var ingen vanlig tipspromenad – det var Läjesgauet.

Pekskärmsvantar

Fingervantar som går att ha på sig när man använder telefonens pekskärm. City Malmö skriver: Ja okej, riktig vår står överst på önskelistan. Men tills dess vore det toppen med ett par pekskärmsvantar som man slipper dra av sig när man vill byta låt.

Zlatanera

Klara något med kraft, »dominera«. TT skriver: »Ibra« zlatanerar på årets prisgalor.

Tipsa gärna Språkrådet om fler nya ord. Du kan skicka dina förslag genom att fylla i formuläret på deras webbplats www.språkrådet.se/3421.

Maria Sundin, din personliga språkrådgivare